Ножі кухонні
Вибрати правильний кухонний ніж, значить полегшити, прискорити і убезпечити собі роботу на кухні. Практично для кожного виду продукту або дії на кухні існує свій кухонний ніж. Якщо купити набір ножів, можна звичайно потрапити на потрібні вам типи ножів, але деякі можуть стати для Вас просто непотрібними на кухні. Так що, щоб купити кухонний ніж, потрібно для початку розуміти, які вони існують і підбирати, що вам насправді стане в нагоді.
Найбільш відомий і відносно універсальний серед кухонних ножів кухарський ніж. Його використовують як професійні кухарі, так і любителі кулінарії. Основне застосування такого ножа це шинкування. Розмір леза кухарського ножа варіюється від 15 см до 30 см.
Кухарський ніж не підійде для нарізки м'якого хліба, але це не біді, адже існує зубчастий хлібний ніж. Зазубрений ніж для хліба не повинен бути коротше 25 см, щоб їм було зручно користуватися. Крім хліба, зубчастим ножем так само розрізають і торти, і кавуни, ананаси, дині.
Ніж для чищення фруктів і овочів має коротке лезо, не більше 10 см. Ніж для чищення не тільки допомагає знімати шкірку з овочів і фруктів, але і прекрасно справляється з вирізанням картопляних «вічок» і нарізанні цитрусових на дрібні часточки.
Філейний ніж для риби має досить довге (30 см) і тонке леза, що допомагає обробляти рибу або нарізати її. А ось філейний ніж для м'яса ширше і коротше (15 см) і підходить для оброблення м'яса з кісток.
Ніж топірець масивний ніж, яким можна розрубувати заморожене м'ясо або кістки завдяки його вазі. Довжина леза приблизно 18 см.
Ніж томато має роздвоєне вістря, яким зручно піднімати часточки овочів після нарізки. Підходить як для помідорів, так і для інших фруктів і овочів щільної шкірки і м'якої м'якоті.
Ніж для сиру застосовується для нарізки м'яких видів сиру, має в своєму основу отвори, щоб уникнути налипання сиру на лезо. Таким ножем також буде зручно нарізати пироги і торти.
Різновидів ножів існує дуже багато. Потрібно відстежити, які процеси в готуванні у Вас відбуваються найчастіше і від цього відштовхуватися, який кухонний ніж або ножі вам варто придбати.